Idea jest prosta, kuchnia ma być funkcjonalna i estetyczna, wygoda w odniesieniu choćby do łatwego dostępu do każdego elementu kuchni podczas przyrządzania posiłków jest pierwszą rzeczą, którą bierzemy pod uwagę przy aranżacji kuchni, bardzo ważnego wnętrza naszego remontowanego i urządzanego mieszkania, z rozmysłem zaprojektowana i wykończona kuchnia będzie śliczna, ergonomiczna, praktyczna i ekonomiczna.
Niezależnie czy kuchnia jest otwarta na salon lub też zamknięta, powinna nie tylko harmonizować stylistycznie z pozostałymi wnętrzami mieszkania, musi zaspokajać potrzeby domowników, być doskonale dostosowaną do wszystkiego, co będziemy w niej robili.
Otwarta kuchnia pod względem koherentności stylistycznej szczególnie wymaga dopracowania elementu płynnego przejścia jednego pomieszczenia w drugie, zamknięta kuchnia oferuje dyskrecję, aranżacja jednej i drugiej musi uwzględnić komfort codziennego jej użytkowania.
Po aspekcie funkcjonalnym, drugim w kolejce elementem opracowania aranżacji kuchni jest wzornictwo oraz kolorystyka, statystycznie około połowa właścicieli nowych mieszkań do wykończenia wybierają kolor i design mebli na zasadzie pierwszego wrażenia, ufając własnej intuicji, bardziej asekuracyjne podejście, to zlecenie usługi u projektanta, który przygotuje opracowanie merytoryczne i wizualizacje, tutaj przed podjęciem decyzji o zamówieniu mebli oraz wyposażenia inwestor będzie pewien, że wszystko będzie pasowało w sferze funkcjonalnej oraz wizualnej.
Zgranie ze sobą wszystkich detali; ergonomii i designu, to wzięcie pod uwagę każdego fragmentu aranżacji, układu pomieszczenia, potrzeb domowników czy też budżetu remontowego, racjonalnym postępowaniem będzie „uszycie kuchni na miarę”, zważmy, że każdy oczekiwał będzie maksymalnej wygody pracy w kuchni, pomogą w tym są m.in. długie blaty robocze, głębokie i szerokie szuflady z systemem domykającym czy kosze cargo oraz z rozmysłem rozmieszczone urządzenia kuchenne, ułatwiające przygotowywanie posiłków oraz swobodne poruszanie się we wnętrzu.
Ustawienie mebli.
Najkorzystniejszym ustawieniem mebli pod względem ergonomii będzie takie, tworzące kształt litery L, U, ewentualnie G, zabudowa jednorzędowa sprawi, że podczas poruszania się po kuchni do pokonywania będziemy mieli większe odległości, ponadto wyłącznie zasada tzw. kuchennego trójkąta zagwarantuje największą wygodę i ergonomię, chodzi tutaj o wzajemny układ podstawowych elementów wyposażenia tego wnętrza, tj. kuchenki, zlewozmywaka oraz lodówki, które najlepiej, jeśli będą usytuowane na wierzchołkach owego trójkąta, optymalnie niewielkie odległości między nimi sprawią, że główne sprzęty kuchenne oraz produkty będą blisko siebie, co naturą rzeczy usprawni przygotowywanie posiłków, sprawi, że kuchnia będzie przyjazna w sferze funkcjonalności.
Maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni, zabudowa meblowa według naszych najśmielszych zachcianek, to zapewnią wyłącznie meble kuchenne wykonane pod wymiar, żadne gotowe meble modułowe tego nie zagwarantują.
Estetyka wespół z ergonomią.
Projekt zabudowy kuchennej musi się opierać na zapewnieniu temu pomieszczeniu funkcjonalności, to m.in. dobranie właściwej wysokości blatów oraz ich powierzchni, odległości między urządzeniami kuchennymi, dobrze zaprojektowanego wielostrefowego oświetlenia, kolorystyki mebli, ale też ścian oraz sposobu wykończenia podłogi uwzględniającego wnętrze, w którym zawsze może coś upaść lub się wylać.
Estetycznie, modnie i wygodnie, oto klucz do sukcesu, nie należy tutaj pozostawiać jakiegokolwiek elementu przypadkowi, także wyboru właściwej firmy meblarskiej, pogodzenie designu z funkcjonalnością jest jak najbardziej możliwe, wymaga jednakże dokładnego planowania, projekt kuchni powinien być gotowy na rozpoczęciu prac remontowych i usługi wykończenia mieszkania w Poznaniu, gdyż bardzo często niezbędne będą przeróbki przyłączy elektrycznych czy hydraulicznych.
Podstawą projektu kuchni jest wyznaczenie pięciu głównych stref; tj. gotowania, przygotowywania posiłków, zmywania, przechowywania oraz zapasów, najlepiej jeśli owe strefy następują po sobie jedna po drugiej według ruchu wskazówek zegara, to dla użytkownika praworęcznego, zaś dla leworęcznego odwrotnie.
Chcąc mieć komfortową kuchnię nie można pominąć zapewnienia wygodnych odległości między urządzeniami tworzącymi trójkąt kuchenny, między lodówką a kuchenką to optymalnie 120 – 270 cm, kuchenką a zlewozmywakiem od bezpośredniego sąsiedztwa do 210 cm, lodówką a zlewozmywakiem 120 -210 cm.
Zbyt duże odległości do pokonywania pomiędzy tymi sprzętami w obszerniejszej kuchni mogą nie sprzyjać wykreowaniu funkcjonalnej przestrzeni, eleganckim rozwiązaniem jest wtedy wyspa kuchenna, skracająca owe odległości, na wyspie może być kuchenka lub zlewozmywak, ewentualnie jedno i drugie.
Idealnie, gdy z obu stron zlewu znajdują się blaty robocze, na które można odłożyć garnek, produkty spożywcze albo gotowe potrawy, zmywarka powinna być usytuowana obok zlewu i w takim miejscu, aby w czasie, gdy jej drzwi są otwarte a kosze wysunięte, nie trzeba było omijać owych drzwi podczas poruszania się po kuchni, zatem najlepsze miejsce dla zmywarki to zawsze narożnik wewnętrzny zabudowy układu L lub U albo skrajna część takiej zabudowy, także jednorzędowej.
Wysokość blatu powinna być o 10 – 15 cm poniżej wysokości łokcia stojącej osoby, można tu przyjąć kilkucentymetrowe widełki, jeśli rozbieżności we wzroście domowników są większe.
Przestrzeń dolnych szafek najefektywniej wykorzystamy instalując szerokie szuflady z pełnym wysuwem, żadnych otwieranych drzwiczek, mogą być dodatkowo podzielone na odrębne boksy.
Dla szafek znajdujących się w narożach zabudowy, najsensowniejszym będzie montaż wysuwanych koszy, tzw. nerki.
Bezpieczeństwo i higiena.
Myśląc o naszych pociechach, ich bezpieczeństwie, ale też ewentualnym bałaganie poprzez rozsypanie np. mąki, zbicie szklanki, zainwestujmy w drzwi przesuwne bez wystających uchwytów, względnie możemy zamontować ograniczniki uniemożliwiające pełne otwarcie drzwiczek i szuflad zanim nie naciśnie się dodatkowego spustu, po dorośnięciu malucha zabezpieczenie można usunąć bez żadnej szkody dla drzwiczek, innym bezpiecznym systemem jest otwieranie drzwiczek na dotyk.
Instalacja elektryczna dla gniazd roboczych oraz piekarnika powinna być na osobnych obwodach, etap prac remontowych i przysposobienia przyłączy elektrycznych oraz hydraulicznych pod montaż mebli kuchennych, to jedyny moment kiedy można wykonać bezpieczną instalację (jeśli takiej nie ma), koniecznie z bezpiecznikiem różnicowoprądowym.
Posiadając szczególnie kuchenkę gazową należy mieć pewność w kwestii sprawności układu wentylacyjnego, indywidualny pion wentylacyjny umożliwia zamontowanie okapu z wymuszonym obiegiem powietrza, co jest bez porównania efektywniejsze niż układ grawitacyjny, wtedy szybko pozbawiamy się zapachów i pary wodnej powstających w procesie gotowania.
Powierzchnie frontów szafek, wykończenie ściany nad blatem roboczym, podłogi czy ścian powinno gwarantować łatwość zmywania, toteż do higienicznej kuchni nie są wskazane chropowatości i głębokie struktury, tylko z gładkich powierzchni łatwo, szybko i dokładnie zmyjemy zanieczyszczenia i drobnoustroje.
Wypełniamy szafki.
Ogromny wpływ na efektywne wykorzystanie przestrzeni szafek ma ich właściwe poziome zagospodarowanie, zasada jest prosta, im wyżej, tym rzeczy tam się znajdujące powinny być najrzadziej używane i odwrotnie, unikajmy niepotrzebnego schylania, częstego sięgania z wyższych partii zabudowy kuchennej.
Czy do aranżacji kuchni niezbędny jest projektant?
W dopasowaniu mebli do wszystkich innych detali w kuchni jego pomoc może być nieoceniona, nie jest jednak bezwzględnie niezbędna, jeśli inwestor ma odrobinę wyobraźni, zaangażuje się w poszukiwania inspiracji w magazynach wnętrzarskich, pozostaje tylko dobry projekt zabudowy kuchennej, nasza poznańska firma remontowa współpracuje z wykonawcą mebli kuchennych pod wymiar, którego usługi nie ograniczają się tylko do samego wykonawstwa, lecz zawierają szerokie doradztwo w sferze technologicznej, funkcjonalnej i wizualnej, obejmują też przygotowanie wizualizacji 3D, dokładnie jak u projektanta, lecz za o wiele niższą cenę.
Zapraszam do lektury innych wpisów:
Opracowanie: Wojciech Gośliński
Data publikacji: 22.09.2016